Pitebygdens travklubbPitebygdens travklubb (vitsandstravet)

finner du i byn Vitsand, som är beläget ca 4 km väst om centrala Piteå efter väg 347 mot Arvidsjaur.

Skylt ”travbana” finns vid vägen.Pitebygdens Travklubb bildades hösten -78, och hade då 160 st medlemmar. Klubben fick tomträtt på 14 ha i Vitsand augusti -81.


För att finansiera bygget av banan som beräknades kosta 600.000 kr, såldes det andelar till medlemmarna för 12.000 kr/st.


Den dåvarande ordföranden och en av eldskälarna, Sölve Ekdal, lyckades med hårt arbete att sälja 52 st andelar, sedermera kom fler intresserade som ville köpa andel i banan, och eftersom det blev ”pengar över”, byggdes ett stall med 12 utselningsplatser och dusch. På övre planet byggdes ett samlingsrum för ca 60 personer med utsikt över banan.
Senare har detta kompletterats med 8 utselningsplatser utomhus och 1992 uppfördes ytterligare ett stall med 15 utselningsplatser och dusch.


Arbetet med banan påbörjades mars -82 och den slutbesiktigades juli -82 och togs omgående i bruk. Banbredden mätte då ca 10 m och längden 1000 m. I dagsläget har banan doserade kurvor och bredd för 12 startande hästar.

Då Pitebygdens travklubb byggde travbanan i VitsandSchaktning och planering av bankroppen.

Markarbete för stall.

Stallet.

Stolta medlemmar i stallbyggnad 1.

Nyinvigd box i stall 1.

Provlopp.

Äntligen!


Lördagen den 26/3 -83 invigdes Vitsandsbanan med besök av STC´s dåvarande ordförande Lars-Erik Hofsten, Göran Hermes från ATG, Ola Persson och Claes Kärrstrand från Ronden, besökte oss på invigningsdagen. Sölve Ekdahl välkomsttalade och dåvarande kommunfullmäktiges ordf. Axel Bogren invigde travbanan.

Invigning.

Det kördes två lopp för varmblod och två för nordsvenskar. Hästarna var i första hand inbjudna från Pitetrakten.

Historiskt ekipage


Stig Lindmark vann det första loppet på vitsandsbanan med hästen Stelly
Född -78
Steggbest – Parelly
Äg: Katarina Johansson

Vy över vitsands travbana.